12 december 2007

Klimaattop / EU-ministers op Bali noemen harde cijfers CO2-reductie

Vandaag zullen alle EU-ministers zich uitspreken voor reductie van 25 tot 40 procent van de broeikasgassen in 2020 ten opzichte van 1990. Dat melden ingewijden.

Ook minister Jacqueline Cramer (Vrom) zal ervoor pleiten dat de geïndustrialiseerde landen streven naar verlaging van hun uitstoot met 25 à 40 procent. Aanvankelijk wilde de Nederlandse minister op deze top geen getallen noemen.

Dit gebeurt nu wel onder druk van China, India en de andere ontwikkelingslanden. Zij zullen de slotverklaring van de klimaattop op Bali niet ondertekenen, als de westerse landen daarin niet aangeven zelf hoog in te zetten.

Voorzitter Yvo de Boer van het VN-klimaatbureau UNFCCC benadrukt dat het hoge percentage niet bindend is. In de verklaring staat wel dat geïndustrialiseerde landen hun uitstoot moeten verminderen. De Boer: „Met die zin hebben de VS – vermoed ik – geen problemen, maar ze vinden het noemen van getallen te veel vooruitlopen op het verdrag dat uiteindelijk in 2009 tot stand moet komen.”

Japan en ook Canada zijn tegen het noemen van deze percentages, al is het om verschillende redenen. Japan is bang voor belemmering van de economische groei, en Canada heeft al moeite om de Kyoto-afspraak van 5 procent minder uitstoot in 2012 te halen – het vreest dus hogere percentages.

1 opmerking:

Anoniem zei

Greetings! Very helpful advice within this post! It is the
little changes which will make the largest changes.
Thanks a lot for sharing!

Visit my weblog energie-prijzen