13 december 2007

Prijzen van aardolie en diesel bereiken recordhoogte

De prijzen van ruwe olie en diesel hebben een recordhoogte bereikt. Op 7 november 2007 kwam de olieprijs uit op 93,26 dollar per vat van 159 liter. De dieselprijs bedroeg op 9 november 104,62 euro exclusief btw. In Nederland bedraagt de literprijs voor diesel momenteel 1,0378: 20% maar dan begin 2007. Ook de prijs van producten die uit aardolie worden gedestilleerd is gestegen.

Op de wereldmarkt vertoont de Brent-olie van de Noordzee en de West Texas Intermediate (WTI) een voortdurende stijging. De prijzen van Brent in dollars en de kale dieselprijs in euro`s zijn duidelijk aan elkaar gecorreleerd. De uitslagen van de olieprijs zijn daarbij sterker dan die van de diesel. Door seizoensinvloeden kunnen de marktontwikkelingen voor olieproducten over de lange termijn uit elkaar lopen. Zo is benzine populair in de zomer en diesel meer in de winter.

Het is niet mogelijk de prijzen voor ruwe aardolie of diesel direct te beïnvloeden. Niettemin kunnen transporteurs tot op zekere hoogte hun totale brandstofrekening beïnvloeden. Dit kan enerzijds bij de inkoop van brandstof, bijvoorbeeld door gerichter te tanken, kortingen te bedingen en een eigen bedrijfspomp te gebruiken. Anderzijds kan men het brandstofverbruik beperken door zuiniger te rijden en voertuigen optimaal in te zetten.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Meer dan een jaar geleden heb ik hierover een artikel geschreven op de OliNo.org website. Nu blijkt dit artikel actueler dan ooit.

Het is de laatste tijd steeds meer in het nieuws. De hoge olieprijs. De media spendeert er veel aandacht aan, de oorzaken worden ook genoemd: oorlog in Israël, onrust in Nigeria, dreigementen van Iran, orkanen, etc… Allemaal oorzaken die zorgen voor een tijdelijke olieprijsstijging. De meeste mensen wachten op het moment dat de olieprijs (en dus ook de benzineprijs) weer omlaag gaat.

Maar wat de meeste mensen niet weten is dat dat niet meer gaat gebeuren, er is namelijk ook iets anders aan de hand….

Meer informatie kun je vinden in het artikel Stijgende olieprijs

Rens zei

Niet normaal hoe duur het allemaal is. Als ik het goed heb is Nederland het duurste land van Europa om te tanken. Wel grappig om te zien dat de dieselprijzen en de andere brandstofprijzen meerdere keren per dag worden vergeleken!